• +31 (0)10-223 17 71
 • info@vait.nl

Glasvezelnetwerken

Glasvezelnetwerken

Voor grote afstanden en hoge snelheden is glasvezel de beste oplossing. Glasvezel heeft ten opzichte van koper sterke voordelen. Omdat er niet gewerkt wordt met elektrische signalen maar met optische signalen is glasvezel volledig immuun voor elektromagnetische stoorsignalen (EMC). Elektromagnetische stoorsignalen zorgen voor problemen die vaak lastig op te sporen zijn en ook lastig te verhelpen.

 • Glasvezel kan door de techniek van dataoverdracht door middel van een lichtbron hogere snelheden en grotere bandbreedte (tot 40Gbps).
 • De afstanden tussen actieve apparatuur is door het gebruik van materialen en technieken vele malen hoger dan een conventioneel UTP netwerk.
 • Omdat bij glasvezel geen potentiaal verschil op kan treden is het uitermate geschikt als backbone tussen verschillende gebouwen.

Net als bij koper netwerken is het belangrijk de keuze van hardware en type kabel goed op elkaar af te stemmen. Verschillende type laser/lichtbron met een bepaalt type kabel bepaalt de maximale afstand tussen actieve apparatuur. Niet alleen de kwaliteitsnormen van de kabel verschillen, ook de diameter en connectortypes verschillen. Bij de aanleg van een goed glasvezelnetwerk is het belangrijk van te voren een goed ontwerp te maken en de huidige situatie in kaart te brengen.

Kwaliteit glasvezelnetwerken

Binnen het glasvezel portfolio bestaan er net als bij koper bekabeling verschillende standaarden en kwaliteitskenmerken. De keuze van de verschillende componenten bepaalt de maximaal te overbruggen afstand en snelheid. VA-iT Solutions verricht verschillende metingen en controles om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk in kaart te brengen. Naast het meten van de inwendige vezels controleren we ook of de fysieke kabel voldoet aan de eisen.

Backbone

Omdat er geen geleidend materiaal gebruikt worden en er geen EMC storingen op kunnen treden, is er geen aardedraad nodig om de stoorsignalen af te voeren. Hierdoor kunnen er geen potentiaal verschillen ontstaan tussen de beide uiteinde van de kabel. Glasvezel is daarom uitermate geschikt als backbone tussen twee gebouwen en patchkasten.

Glasvezelnetwerken

Singlemode (SM) of Multimode (MM)

De keuze tussen Singlemode en Multimode hangt af van de afstand die overbrugd moet worden. Bij SM wordt gebruik gemaakt van hogere kwaliteit lasers, de lichtstraal wordt hierdoor niet verspreid in de vezel zelf waardoor er minder reflectie en demping optreed.
Bij MM wordt gebruik gemaakt van minder sterke lichtbron waardoor er spreiding van de lichtbron optreed. MM lasers zijn hierdoor aanzienlijk gunstiger geprijsd dan SM lasers en worden vaak voor kortere (maximaal 500m) verbindingen gebruikt.

Welk type glasvezelmodule moet ik kiezen?

Er is een aantal verschillende type glasvezel modules. Het type module bepaalt de afstand die kan worden overbrugt bij de verschillende type kabel. Afhankelijk van het type kabel en type module kunnen afstanden variëren van enkele tientallenmeters tot kilometers, ook de snelheden kunnen variëren van 100Mbps tot 40Gbps. Voor het beste advies kunt u het best contact opnemen met een van onze accountmanagers.

Wat is het verschil tussen een OTDR meting en een dempingsmeting?
Bij een dempingsmeting wordt de totale demping op het volledige traject gemeten. Bij een OTDR meting wordt het gehele verloop van de demping gemeten. Hierdoor kan de exacte afstand tot een defect in de kabel worden bepaald.

Werkzaamheden VA-iT Solutions

Ontwerp en installatie netwerk
Glasvezel blazen
OTDR en dempingsmeting
Fusielassen
Leveren hardware
 • Fluke Networks
 • Siemon
 • Comelit
 • 3M
 • HP
 • 1
 • 2

In het kort

VA-iT Solutions BV is een installatie bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het aanleggen van datanetwerken en elektra installaties in de logistieke sector.

In de bijna 20 jaar van het bestaan van  VA-iT is de focus gelegd op datanetwerken, elektra installaties, CCTV systemen en wireless netwerken.

 

VA-iT Solutions BV

Contact

Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam, Nederland

+31 (0)10 223 17 71

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.